Selecteer een pagina

Buitenkunstig Genemuiden

Zaterdag 16 november 2023 vond Buitenkunstig plaats in diverse tuinen in Genemuiden. Alle omstandigheden waren gunstig zoals prachtig weer en een goede opkomst. De bezoekers konden genieten van kunst, muziek, verhalen en creatieve workshops. Kunstgilde Genemuiden origaniseerde in de tent aan de Bergroede 1 een schilderworkshop voor kinderen onder begeleiding van Willemien Haagsma. Het was een mooie opkomst van zo’n 30 jonge kunstenaars die vol enthousiasme aan de slag gingen met kwast en verf. In de tuin van Marinus Burgmeijer was een buitenexpostite van zijn werk en op het adres van Einbert van Rees werd een workshop gegeven door de fotoclub.

Expositie Ongekend Talent

De expositie  ‘Ongekend Talent’ werd op vrijdag 10 maart geopend door Eppo Schmidt. Tot 15 september was iedereen welkom om de expositie te bewonderen op de eerste verdieping van ’t Olde Staduus.

“Eppo is bij velen bekend als de tekenleraar van de MAVO, maar inmiddels ook als multidisciplinaire kunstenaar, woonachtig te Hasselt. Schmidt is dit jaar onze creatieve gastkunstenaar, die enkele werken beschikbaar heeft gesteld voor de expositie. 

Op de eerste verdieping van ’t Olde Staduus, de naam die eraan herinnert dat dit vroeger het gemeentehuis was, exposeerden onder de titel Ongekend Talent vijftien kunstenaars uit eigen omgeving. ,,Het is ons gelukt om een geheel nieuwe groep creatieve schilders een podium te geven.’’

De schilderijen zijn gemaakt met verschillende technieken, zoals acryl op linnen en panelen en olieverf, van Marietje Meuleman, Marry Bekendam, Gea Kok, Geke van Dalfsen, Helma Vermeer, Eleonore Oldenburger, Marie Post, Hanne José Huisbrink, Lidia Stegeman, Jennie van Rees en Roose Stefaan.

Verder waren er tekeningen (kleurpotlood en oliepastelkrijt) te zien van Shannon ’t Lam en een collage van Myrthe ’t Lam. Ook de Raku Keramiekgroep Genemuiden had een aandeel in de expositie met objecten die gemaakt zijn door Tini Bakker, Inge Rook, Mieke Sterk, Gonny Timmerman, Geesje van Dijk, Alita van Dijk en Nelleke van Dalfsen.

Vanaf 16 september is de nieuwe expostitie “Buitengewoon Talent’ ingericht en zoals de naam het al zegt, gaan de onderwerp over ‘buiten’ in de breedste zin van het woord. Iedereen is weer welkom op de eerste etage van ’t Olde Staduus en de entree is vrij.

Festival Kamerbreed 

Een culturele happening die plaats heeft gevonden op 17 september 2022 op het Havenplein van Genemuiden. De naam vindt zijn herkomst uit de rijke Genemuidiger geschiedenis van de tapijtindustrie. Er was muziek, sport, spel, amusement en cultuur voor jong en oud. Kunstgilde Genemuiden had voor de jeugd een meer dan kamerbreed doek opgesteld, vele potten verf en penselen aangesleept waarmee een gezamenlijk kunstwerk gecreëerd is. 

HERFSTEXPOSITIE

Buitengewoon Talent

Op initiatief van Kunstgilde Genemuiden exposeerden in het najaar van 2023 een aantal kunstenaars uit eigen omgeving met tekeningen en schilderijen op de 1e etage van ’t Olde Staduus te Genemuiden. In een aantal werken zal de bezoeker bekende plaatsen herkennen zoals de Mastenbroekerpolder, Kamperzeedijk, het Poldertje bij Genemuiden, Hasselt, Hattem, Blokzijl, of De Wieden. Andere kunstenaars zijn over de grens gegaan en schilderden een locatie in Italië of de Elzas. Ook was er een serie bijzondere vogelhuisjes te zien en toonde de Raku Keramiekgroep Genemuiden een aantal keramiekstukken.

Kunst uit eigen omgeving